Vitt guld

Vitt guld är ett samlingsnamn på en mängd olika legeringar baserade på guld. Trots namnet så är de inte alla vita. Ibland misstas vitt guld för platina, men de är två skilda saker, även om vitt guld ibland används som ett mindre dyrt alternativ. Precis som med vanligt guld räknas renheten i karat: 18 karat betecknar en legering som består av tre fjärdedelar guld, och en fjärdedel andra metaller. Vitt guld komplimenterar ädelstenar, särskilt diamanter, mycket bra vilket gör det till en populär legering för smycken.

Vilken metall som används samman med guld för att skapa vitt guld varierar. Vanligt använda är nickel, mangan eller palladium, men även koppar och silver förekommer. Koppar tillsätts huvudsakligen för att göra metallen mer formbar. EU-regler som begränsar användning av nickel i smycken trädde i kraft år 2000, vilket gjort att många tillverkare använder mer palladium, till glädje för nickelallergiker. Visst användande av nickel förekommer dock fortfarande.

Färgen på vitt guld kommer sig av den plätering av rodium som vitt guld oftast har. Utan denna så varierar färgen, beroende på vilka metaller som använts. Från svagt gul till brun till blekrosa. Skälet till att vitt guld ofta misstas för platina, är att med rodiumplätering ser de två metallerna förvillande lika ut.

När platina började bli populärt i smycken i början på 1900-talet introducerades vitt guld som ett billigare alternativ. Det var särskilt populärt att använda i Art Deco-smycken från 1920-talet och framåt, och det har gjort något av en comeback på senare år.