Råd och tips när du säljer guld

När kassan sinar eller du behöver pengar för något speciellt kan det vara lockande att samla ihop alla de guldsmycken du inte längre använder och sälja dem för att få loss kontanter. I likhet med allting annat är det dock sällan klokt att ha för bråttom när du säljer ditt guld. Det finns nämligen ett flertal fallgropar du kan hamna i, så därför har vi listat några viktiga punkter att tänka på nedan:

Väg guldet före en försäljning

Se till att väga guldet hemma innan du skickar iväg det till en guldhandlare på nätet. Försök gärna få tag i en våg som väger tiondels gram för att få ett så exakt värde som möjligt. Har du inte en sådan själv så kanske någon släkting eller bekant har. Annars kan man också besöka närmaste juvelerare för att få smycket/smyckena vägda.

Sälj inte direkt till juveleraren

Tyvärr är det så att många juvelerare har lägre köppriser på guld än t ex guldhandlare på nätet. Anledningen är givetvis att juveleraren har kostnader för personal, lokalhyra, säkerhetsinstallationer med mera. Du kan absolut gå till juveleraren för att få en värdering utförd eller för att väga det du vill sälja, men du ska inte på något sätt känna dig tvingad att acceptera priset.

Smycken med stenar kan ha större värde än guldvärdet

Ett guldsmycke som är komplett med pärlor eller ädelstenar kan inbringa en större summa än vad du skulle få genom att bara sälja guldet. Ett komplett smycke har nämligen ett värde i sig. Är det dessutom så att ädelstenarna eller pärlorna är värdefulla ska du absolut inte sälja smycket bara för att få ut guldvärdet. På nätet finns t ex flera auktionsfirmor som både kan värdera och hjälpa till med försäljning av ditt smycke.

Läs villkoren noga

När du säljer ditt guld till en guldhandlare på nätet ska du läsa igenom handlarens villkor mycket noga. Kontrollera om företaget tar ut diverse avgifter som t ex värderings-, smältnings- eller portoavgifter. Undersök också frågan om vem som står för risken för försändelsen när du har lagt ditt smycke på lådan. En tredje sak du kan undersöka lite närmare är vid vilken dag försäljningen anses genomförd. Detta kan vara viktigt eftersom guldpriset fluktuerar dag för dag.

Jämför priser

Sist men inte minst, jämför alltid priser innan du säljer ditt guld. Kom ihåg att diverse avgifter kan göra att det grampris som anges på hemsidan inte stämmer överens med det verkliga priset du får.